Verdens energibyer (WECP)

I 2013 blev Esbjerg optaget i World Energy Cities Partnership (WECP). Esbjerg repræsenterer egne og danske interesser i sammenslutningen af verdens førende energibyer. 

Esbjergs aktive deltagelse i WECP samarbejdet åbner helt nye døre til olie- og gasproducenter verden over. Kontakter der kan gavne offshore industrien i Esbjerg og resten af Danmark.

Om WECP

WEPC blev grundlagt i 1995. Foreningen tæller 19 byer fra hele kloden.

Nye byer kan ikke bare melde sig ind i samarbejdet, men optages kun på anbefaling af andre byer.

Medlemsbyernes borgmestre udgør netværkets bestyrelse, som betjenes af et sekretariat i Houston, USA. Se mere på http://www.energycities.org 

Betydningen af WECP

WECP møderne falder ofte sammen med store olie- og gasmesser rundt omkring i verden. Ved disse lejligheder netværker medlemmerne af WECP og skaber kontakter, som kan komme lokale virksomheder til gode. Målet med organisationen er at fremme udveksling i energisektoren samt gensidig udvikling på en lang række strategiske områder såsom energiteknologi, uddannelse og miljøteknologi.

Derudover er der flere fordele ved medlemskabet så som: fælles projekter og erfaringsudveksling inden for kommunale administrative områder, tæt kontakt til olieindustrien og kendskab til globale forventninger til denne. Dertil kommer WECP’s vægtning af forskning og uddannelse. Der er etableret udvekslingsprogrammer blandt flere af universiteterne i medlemsbyer, og medlemsbyer er gået sammen om at etablere forskerstillinger. 

I oktober 2016 mødtes medlemmerne af WECP i Cape Town, Sydafrika. 

Energibyer lærer af Esbjerg

Blandt medlemsbyerne af WECP er interessen for Esbjergs vindmølleeventyr stor. Esbjerg er den eneste af byerne, som har en stærk position inden for offshore vindenergi. Derfor er Esbjerg blevet bedt om at dele erfaringerne med, hvordan man har formået at diversificere, så udskibning, vedligehold og service af vindmøller på havet er blevet et vigtigt forretningsområde. 

WECP inspirerer til kunstsamarbejde

Houston og Esbjerg er begge medlemmer af WECP Denne forbindelse inspirerede kunstnere fra Blå Døre i Esbjerg til at tage kontakt til en kunstnergruppe i Houston ved navn ArtChatter. Via Skype møder kom den fælles arbejdsgruppe, Art-Friends op at stå, og det er denne gruppe, som står for projekt Rørpost. Det er en kunstnerisk fællesproduktion med værker, som har taget turen mellem atelierer i de to byer, hvilket gør hvert enkelt værk til en samproduktion.

Rørpost samarbejdet er blevet udstillet i både Esbjerg og Houston. Samarbejdet udbygges nu inden for WECP-regi. Næste samarbejde vil involvere Halifax i Canada. 

Kontakt

Kommunikationschef
Thomas Reil
Tlf. 76 16 10 15
Mobil 21 37 92 84
thar@esbjergkommune.dk

 

Fællesforvaltningen
Byrådssekretariatet
Torvegade 74
6700 Esbjerg

 

© 2012 i Esbjerg Kommune