ARKIV

I.C. Møllerparken klar til indvielse

19-06-2013

Den 22. juni genopstår den gamle kirkegård ved Vor Frelsers Kirke som en ny, moderne park med navnet I.C. Møllerparken. Indvielsen markeres med taler og musik.

Esbjerg Fonden markerer fondens 50 års jubilæum ved at forære borgerne i Esbjerg en ny rekreativ park centralt i midtbyen. Fonden har brugt 5 millioner kroner på at renovere Vor Frelser Kirkegård, der i daglig tale kaldes den gamle kirkegård. Derfor tager den nye park navn efter grundlæggeren af Esbjerg Fonden, I.C. Møller, som også blev begravet på den forhenværende kirkegård.

– Vi så en mulighed for at give Esbjerg by en gave, som afspejler fondens oprindelse og virke. Forvandlingen fra kirkegård til reel park samt stedets historie, som jo er forbundet med Esbjerg Fondens historie gjorde projektet attraktivt for os at gå i gang med. Vi glæder os til at dele det færdige resultat med esbjergenserne, siger bestyrelsesformand for Esbjerg Fonden Karsten Jørgensen.

Borgmester Johnny Søtrup vil på byens vegne modtage den generøse gave fra fonden. Det sker ved et arrangement den 22. juni kl. 11, hvor alle er velkomne.

– Vi glæder os alle til at opleve det færdige resultat. Der er ingen tvivl om, at Esbjerg Fonden giver byen en gave, som mange indbyggere vil være taknemmelig for. Dette lille grønne åndehul med den centrale placering vil helt sikkert blive brugt af mange, når først flere og flere opdager, hvad der er sket, siger Johnny Søtrup, som glæder sig til indvielsen.

Unik vandkunst

Færdiggørelsen af parken fejres med både taler og musik, og ikke blot på indvielsesdagen bliver det en oplevelse at besøge stedet. En stor vandkunst-installation bliver parkens omdrejningspunkt. Den kommer til at skabe et flot indgangsparti fra Kirkegade, hvor den kommer til at understrege den bymæssige akse, der udspringer i den flotte gamle banegårdsbygning. Som en lang mørkeblå glasstang vil den skyde sig ud af jorden – glinsende af vand. Installationen er helt unik, den eneste af sin slags i hele verden.

Skønne opholdspladser

Parken har hele tre nye pladser. De kommer til at fremstå som intime haver med blomster, bænke og hæk omkring. Haverne rummer desuden samlinger af gravsten fra den gamle kirkegård. Meningen med flytningen er dels at skabe større åbne plæner til leg og rekreation - dels at gøre byens historie mere synlig ved at skabe en bedre formidling af personernes historie. Flytning er sket i samarbejde med Nationalmuseet og Esbjerg Byhistoriske Arkiv, således at de sten, der historisk hører sammen forbliver samlet.