IC Møllerparken ved Vor Frelser Kirke

Vor Frelser Kirkes kirkegård blev nedlagt i 1995, hvorefter den blev omdannet til en stemningsfuld park. De vigtigste sten blev bevaret og fredet. Stenene står i græsset sammen med de store og gamle træer og buske fra kirkegårdens tid. 

Den Gamle Kirkegård

 Efter en omfattende renovering i 2012-13 fik parken navnet IC Møllerparken. Fornyelse med respekt var kernen i renoveringsarbejdet, hvor der blev bygget videre på alle stedets gode elementer: træerne, plænen og stemningen som de mange gamle og bevaringsværdige gravsten giver. Samtidig med, at der tilføjes et helt nyt lag af park, der byder indenfor til ophold, bevægelse, solbadning. En ny stor vandkunst blev tilføjet sammen med blomsterhaver og nye møbler. Den nye park bliver et åndehul midt inde i byen.

Renovering af Den Gamle Kirkegård

Året igennem vil parken byde på nye smukke oplevelser. Fra det tidlige forår blomstrer forårsløgene, senere står buske og træer i fuldt flor og bøgen springer ud. Hen på sommeren blomstrer stauderne og beriger parken, hvorefter hortensiaen står med blomster til hen i efteråret sammen med de smukke høstfarver. Vinteren byder på fine grenstrukturer i kontrast til den mørke stedsegrønne beplantning fra tiden som kirkegård.

Vandstenen
Den nye store vandsten er det centrale omdrejningspunkt i parken. Den skaber et flot indgangsparti fra Kirkegade, hvor den understreger den bymæssige akse, der udspringer i den flotte gamle banegårdsbygning. Som en lang mørkeblå glasstang skyder den sig ud af jorden – glinsende af vand. Den er ikke set magen til i hele verden.

Vandstenen i I.C.Møller Parken

I hverdagene vil stenen være dækket af en glinsende vandfilm og den meditative rislen af vandet kan nydes på Vandpladsen. I weekenden og ved festlige lejligheder får stenen et andet liv, hvor en række fontæner vil rejse sig fra den og give lidt mere drøn på. Indvielsen af parken fejres sæsonen ud med masser af sprøjt.

Vandstenen i I.C.Møller Parken

Flytningen af gravsten
I forbindelse med renoveringen blev en del gravsten flyttet og samlet i lapidarier for at skabe bedre plads i den solrige østlige del af parken, så der skabes bedre plads til ophold og leg. Byhistorisk Arkiv og Nationalmuseet har gennemgået og registreret alle sten, samt kommet med anbefalinger til stenenes fremtidige placering med hensynstagen til byens, personernes og stenenes historie. Alle disse historier skal formidles i parken, hvor der er opsat plancher. Det er planen at der i fremtiden opsættes QR-koder ved udvalgte gravsten. Her vil man så kunne læse endnu flere spændende personhistorier ved at scanne dem med en smartphone.

Parkens nye navn er til minde om I.C. Møller, der i sin til oprettede Esbjergfonden, der er de generøse givere, der har muliggjort renovering og vandsten var en gave Esbjerg Fonden, der i anledning af 50 års jubilæum ønskede at forære borgene i Esbjerg en særlig gave. Parkens nye navn er til minde om I.C. Møller, der i sin til oprettede Esbjergfonden.

Kontakt

Teknik & Miljø
Vej & Park
Torvegade 74
6700 Esbjerg
Tlf. 76 16 16 16

Skriv til Vej & Park

Skriv til Vej & Park (NemID)
 

 

© 2012 i Esbjerg Kommune